Om man har för avsikt att använda elektronisk auktion i anbudsförfarande ska uppgifterna auktionen fastställas när anbudsinfordran skapas. Efter den egentliga anbudsinfordran kan man ordna elektronisk auktion för fastställda objekt.

Faser i anbudsförfarandet när elektronisk auktion används

Anbudsförfarande (före auktion, instruktioner finns här):

1) I redigeringsfasen fastställs uppgifterna om den elektroniska auktionen och publiceras anbudsinfordran.

2) När tidsfristen för anbudsförfarandet löpt ut behandlas anbudsinfordran och inbjuds anbudsgivare till auktionen.

Auktionsrond (instruktioner finns i den här artikeln):

3) Uppgifterna om inbjudan till auktion fastställs och inbjudan skickas till anbudsgivarna.

4) Auktionen startas.

5) Auktionens framskridande följs upp (auktionsrapport i jämförelse- eller Excel-vyn)

Auktionsrond

3) Inbjudan till auktion

När konkurrensutsättningen är klar fastställs uppgifterna om inbjudan till auktion och inbjudan skickas till anbudsgivarna. Sök auktion i mappen Auktion -> oinbjudna och navigera till avsnittet inbjudan till auktion.

Om auktionen inte förrättas stegvis

• Ange auktionsstart och -slut.
  • Du kan också ändra tiden i "Efter det senaste budet inväntas nya bud" (x timmar, x minuter) i anbudsinfordran.

Om auktionen förrättas stegvis

• Ange start och slut för stegen. Obs! För varje steg anges uppgifterna separat i inbjudan till auktion.
    • Uppgifterna om följande fas fastställs när den första fasen är avklarad
  • Du kan också ändra tiden i "Efter det senaste budet inväntas nya bud" (x timmar, x minuter) i anbudsinfordran.

Förlängningen av tiden är aktiverad:

• Ändra uppgifterna om anbudsförfarandet vid behov.
    • Dagligen hela tiden
    • På bestämda tider
    • Tid

Rang och annan information som visas för budgivare under auktionen:

• Visa ledande värde.
    • Budgivaren ser sin placering och poängen för det bud som leder auktionen.
  • Visa skillnad mot ledande bud.
    • Budgivaren ser sin placering samt skillnaden mellan poängen för det bud som leder auktionen och de egna poängen.

Auktionsflödet

• Fastställ auktionens gång vid behov.

• Lägg till avsändare av inbjudan till auktion.
  • Lägg till e-postadress för avsändare av inbjudan till auktion.
  • Ändra rubriken för inbjudan vid behov.

Redigera auktionsinbjudan.

• Innan auktionen börjar kan du redigera auktionsinbjudan.
  • Välj "Redigera auktionsinbjudan" och gör ändringarna.

Auktionsstart

Auktionen startar vid den fastställda tidpunkten i auktionsinbjudan. Du kan följa med auktionen i vyn Auktionsrapport eller genom att ladda ner en rapport om auktionshändelser från systemet.

Auktionsrapport

Ladda ner rapporten om auktionshändelser

På fliken Dokument kan du ta del av en Excel-rapport om auktionshändelserna.

Om auktionen förrättas stegvis

• Om auktionen förrättas stegvis sker varje steg separat enligt motsvarande process.
  • När den föregående auktionsfasen har avslutats kan du starta en ny fas genom att klicka på "Starta fas” och fastställa följande begynnelsetidpunkten fas.

Val av leverantör i auktionsrapporten

Efter auktionen väljs leverantören enligt den normala processen.

• Välj "Auktionsrapport" och "Redigera jämförelse".
  • Välj leverantörerna.

Anvisningar för administration av anbudsförfarandet efter dess utgång finns här.