I Cloudia Contract kallas konkurrensutsatta objekt upphandlingsobjekt oberoende av om det är fråga om varor, tjänster eller entreprenader. Upphandlingsobjekt skapas antingen i "grupper" eller "delar". Om en upphandling är indelad i delar skapar man i "Kriterier för upphandlingsobjekt" i anbudsinfordran upphandlingens delområde, under vilket upphandlingsobjekten räknas upp. Om en upphandling inte är indelad i delar skapar man i "Kriterier för upphandlingsobjekt" i anbudsinfordran en grupp, under vilken upphandlingsobjekten räknas upp. Beslutet om att indela upphandlingen i delar fattas för nationella upphandlingsannonser i avsnittet "Upphandlingsförfarande" och för EU-upphandlingsannonser i avsnittet: PUNKT II: Upphandlingsobjekt.

Anbudsgivarens elektroniska anbud bildas av två e-formulär: Lämplighetskrav och Kriterier för upphandlingsobjekt. I avsnittet "Kriterier för upphandlingsobjekt" fastställs det som upphandlas dvs. upphandlingsobjekt och hurdana dessa objekt ska vara dvs. kriterier för upphandlingsobjekt (se artikeln om kriterier för upphandlingsobjekt).

Lägg till grupp/delområde

Börja skapa upphandlingsobjekt genom att lägga till grupp eller delområde beroende på upphandlingen har indelats i delar eller inte.

Lägg till grupp (upphandlingen har inte indelats i delar)

Skapa en grupp för upphandlingsobjekten i avsnittet "kriterier för upphandlingsobjekt" genom att klicka på ”Lägg till grupp”, varefter ett redigeringsfönster öppnas.

• Ange ett namn för gruppen
  • Fråga efter pris och antalet decimaler i priset (se artikeln om begäran om prisuppgifter)
  • Lägg till objekt och deras kriterier

BILD: Lägg till grupp i en nationell upphandlingsannons som inte är indelad i delar.

Lägg till delområde (upphandlingen är indelad i delar)

Skapa ett delområde för upphandlingsobjekten i avsnittet "kriterier för upphandlingsobjekt" genom att klicka på ”Lägg till delområde”, varefter ett redigeringsfönster öppnas.

• Ange ett namn för delområdet
  • Fråga efter pris och antalet decimaler i priset (se artikeln om begäran om prisuppgifter)
  • Lägg till objekt och deras kriterier

BILD: Lägg till delområde i en nationell upphandlingsannons som är indelad i delar.

• Följande val visas i grundläggande uppgifter om delområdet om man i avsnittet Upphandlingsförfarande valt att delanbud tillåts.
    • Välj om delanbud ska tillåtas inom delområdet
      • Om du väljer "Ja" kan anbudsgivaren välja vilka objekt inom delområdet som erbjuds
    • Välj om delområdet ska erbjudas
      • Om du väljer "Ja" kan anbudsgivaren inte låta bli att erbjuda delområdet.

BILD: Upphandlingens delområde är "Skoltransporter", där anbudsgivaren kan välja om anbudet omfattar bägge områdena.

Hantera grupper eller delområden

Hantera alla grupper eller delområden

Uppe till höger i avsnittet Kriterier för upphandlingsobjekt finns funktioner med vilka du kan hantera alla grupper/delområden samtidigt.

• Kontrollera uppgifterna
    • Systemet markerar obligatoriska uppgifter som saknas eller motstridiga val med rött
  • Förhandsgranska
    • Förhandsgranskningen öppnas på en ny flik där du kan granska hur formuläret i avsnittet Kriterier för upphandlingsobjekt ser ut för anbudsgivaren.
    • OBS! Om upphandlingen har flera delområden eller grupper är de stängda enligt inställningarna, men du kan öppna en grupp/ett delområde genom att klicka på "Expandera gruppen >>"
  • Fält för ytterligare information om objekt
    • Med funktionen kan du på en gång lägga till fält för ytterligare information om alla upphandlingsobjekt, i vilka du kan ange ytterligare information när du sparar objektet (t.ex. förpackningsstorlek, produktkod)
  • Ladda ner upphandlingsobjekt från Excel-fil (se anvisningarna nedan)
    • Du kan importera flera upphandlingsobjekt samtidigt från Excel
  • Stäng alla grupper/delområden
    • Du kan stänga alla skapade grupper/delområden så att de visas på rader för att underlätta hanteringen
  • Öppna alla grupper/delområden
    • Du kan öppna alla skapade grupper/delområden så att all information om dem visas

BILD: Konkurrensutsättning med tre delområden. På bilden visas delområdenas gemensamma funktioner

Hantera en grupp eller ett delområde

Uppe till höger i vyn över gruppen/delområdet hittar du funktioner med vilka du kan hantera gruppen/delområdet.

• Ta bort de valda objekten och kriterierna för gruppen/delområdet
    • Välj objekt och/eller kriterier för gruppen eller delområdet genom att bocka för rutan efter raden.
    • Klicka på den röda papperskorgen
  • Exportera valen i form av en kriteriegrupp (se artikeln om kriteriebiblioteket)
    • Välj objekt och/eller kriterier för gruppen eller delområdet genom att bocka för rutan efter raden.
    • Klicka på ikonen med ett moln och en pil
  • Kriteriebibliotek (se artikeln om kriteriebiblioteket)
    • Välj objekt och/eller kriterier för gruppen eller delområdet genom att bocka för rutan efter raden.
    • Klicka på bokikonen
  • Flytta eller kopiera objekt och kriterier till grupp eller delområde (se artikeln om flyttning och redigering av gruppens objekt och kriterier)
    • Välj objekt och/eller kriterier för gruppen eller delområdet genom att bocka för rutan efter raden.
    • Klicka på pilikonen
  • Stäng grupp/delområde
    • Stäng grupp/delområde till en rad med understrecket
  • Ta bort grupp/delområde
    • Ta bort gruppen/delområdet från anbudsinfordran genom att klicka på det röda krysset

Uppe i vyn över gruppens/delområdets objekt hittar du funktioner med vilka du kan hantera gruppen/delområdet på en gång:

• Stäng alla objekt för gruppen/delområdet
  • Öppna alla objekt för gruppen/delområdet
  • Välj alla objekt för gruppen/delområdet
    • OBS! Du kan välja ett enskilt objekt i slutet av objektets rad

BILD: På bilden visas redigeringsmöjligheter för en enskild grupp

Upphandlingsobjekt

Du kan skapa upphandlingsobjekt manuellt eller importera dem från Excel.

Lägg till nytt objekt

• Lägg till nytt upphandlingsobjekt genom att ange dess namn i "nytt objekt".
  • Lägg till upphandlingsvolym OBS! Om du inte anger upphandlingsvolymen behandlar systemet den som en
  • Lägg till enhet
    • Vilken är den enhet som ska jämföras och i vilken enhet ska anbudsgivaren ange priset

BILD: På bilden har man i upphandlingsgruppen "Stål" lagt till objektet "Kamstål", och ett nytt objekt kan läggas till i "Nytt objekt".

Redigera objekt

I slutet av objektets rad finns funktioner med vilka du kan redigera objektet.

• Ta bort objekt
    • Ta bort objektet från gruppen/delområdet genom att klicka på det röda krysset
  • Flytta
    • Du kan flytta ett objekt till ett annat ställe inom gruppen/delområdet genom att dra och släppa raden på ett nytt ställe (Drag&drop)
    • OBS! Om du vill flytta ett objekt till andra grupper/delområden ska du uppe i vyn över gruppen/delområdet klicka på "Flytta och kopiera gruppens objekt och kriterier" (se detaljerade anvisningar här)
  • Funktioner
    • Stäng objekt
      • Stäng objektet via understrecket för att underlätta hanteringen av objekt
    • Kopiera objekt
      • Med funktionen skapar du en kopia av objektet
    • Ytterligare information om objektet
      • Med funktionen kan du lägga till text i ytterligare information om alla objekt (se Hantera alla grupper eller delområden > fält för ytterligare information om objekt)

BILD: Objektets funktioner

Ladda ner upphandlingsobjekt från Excel-fil

Du kan importera upphandlingsobjekt enligt det angivna formatet med en Excel-mall.

• Välj ”Ladda ner upphandlingsobjekt från Excel-fil”
    • I fönstret kan du ladda ner en importmall enligt det angivna formatet: ”ladda mall”
      • Upphandlingsobjekten fastställs i importmallen enligt det angivna formatet
    • Genom att klicka på ”Välj fil” importeras mallen tillbaka till systemet
      • Genom att välja "Grupper/objekt som importeras från Excel ersätter befintliga" ersätter du uppgifterna i avsnittet om upphandlingsobjekt
      • Om du inte väljer detta alternativ visas grupperna/delområdena och objekten efter de befintliga
    •  Med "Skicka" importerar du grupperna/delområdena och objekten till anbudsinfordran

BILD: Ladda ner upphandlingens grupper/delområden och objekt från en Excel-fil i fönstret "ladda mall" och importera den till systemet genom att välja den på din dator.

Fyll i Excel-mall enligt det angivna formatet

Excel har fält i angivet format i vilka de uppgifter som behövs fylls i. Uppgifterna i kolumn A och B i Excel ska anges, men i övrigt är fälten valfria. Om uppgifter anges överförs de till upphandlingsobjekten under rubrikerna.

• I kolumn A definieras om raden (R) är grupp/delområde eller kod (T)
  • I kolumn B anges objektets namn
  • I kolumn C anges upphandlingsvolym
  • I kolumn D anges enhet
  • I kolumn F anges produktkod
  • Från och med kolumn G kan man skapa egna kolumner som visas som ytterligare information om upphandlingsobjekten

BILD: Exempel på hur man fyller i Excel-filen